Хиляди имигранти продължиха да се струпват през изминалата нощ на гръцко-турската

...
Хиляди имигранти продължиха да се струпват през изминалата нощ на гръцко-турската
Коментари Харесай

Напрежение на гръцко-турската граница, задава ли се хуманитарна криза?

 Хиляди имигранти продължиха да се струпват през миналата нощ на гръцко-турската граница, предава БНР. На изключително съвещание гръцкото държавно управление разгласи нови изключителни ограничения поради обстановката, като в идващия месец няма да  приема молби за леговище, а незаконно влезлите в страната ще бъдат депортирани.

Над 5 хиляди мигранти направиха опит и тази нощ да обхванат от турска на гръцка територия. Арестувани са близо 100 души, които се минали по река Марица. Срещу тях е повдигнато обвиняване за незаконно прекосяване на границата. Гръцката войска стартира през днешния ден военни учения по границата и е неразрешено прекосяването на хора, оповестяват от министерството на защитата на южната ни съседка.

Съветът за национална сигурност, управителен от премиера Кириакос Мицотакис, реши да се засилят силите по защита на сухопътната и морска граница. 

" Срещу Гърция се упражнява асиметрична опасност ", съобщи представителят на държавното управление Стелиос Пецас. На изключителното съвещание на Националния съвет за сигурност се взе решение за прехвърляне на военни и полицейски елементи от вътрешността на страната към сухопътната граница с Турция и на островите в Егейско море.

Всички мигранти, които незаконно са минали гръцката граница, остават без право на политическо леговище и се депортират назад, реши държавното управление на южната ни съседка.

Силите на гранична полиция и специфичните елементи за битка с безредиците отблъскват със сълзотворен газ мигранти, които пък ги замерват с камъни. Фермери блокираха с трактори пътя на мигрантите.

Напрежение има и на Егейските острови. На остров Лесбос, където съумяха да дойдат към 500 мигранти, жителите блокираха пътищата към бежанския лагер.

Цивилни групи охраняват достъпа до няколко пристанища и не разрешават на лодки с мигранти да доближат брега. Властите се опасяват от разпра на гърците с чужденците.

Надеждите на Атина са в изключителната среща на първите дипломати на страните от Европейски Съюз. В гръцката столица идва ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, който на следващия ден с премиера Мицотакис ще посети граничния регион в Еврос. Президентът на Франция заяви, че страната му е подготвена да помогне на Гърция, с цел да се избегне филантропична и миграционна рецесия.

На турско-българската граница няма напрежение, само че към границата сред Турция и Гърция се насочат нови и нови хора.

Мигрантите от Истанбул потеглят от два квартала - афганистанци от " Зейтинбурну ", а от " Фатих " - хора от Близкия изток и Северна Африка. Същевременно напрежението в сирийската провинция Идлиб, поради което Турция разгласи, че отваря границите си към Европейски Съюз, се повишава.

100 000 души са напуснали Турция към 19:40 нощес, заяви в " Туитър “ турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

В интернет са оповестени фотоси и клипове по какъв начин групи бежанци съумяват да се трансферират през оградата на гръцко-турско граница или да я срежат с ножици. Граничен контролно-пропусквателен пункт " Пазаркуле " остава затворен, на него са издигнати барикади от гръцката полиция.

Един сириец от Дамаск споделя за претърпяното от него през вчерашния ден:

" Силите, които са на границата, са интернационалните сили и измежду тях има немски командоси. Гръцката полиция е на входа на граничния пункт. Полицията бие хората, които се намират там, макар че измежду тях има дами и деца.

Полицията хвърли звукови и бомби със сълзотворен газ и употребява водно оръдие. Няколко индивида се задушиха на пункта, измежду тях и деца, само че колите за спешна помощ се погрижиха за тях ".

Правят се и голям брой опити за постигане на гръцките острови по море от областите Чанаккале и Измир, само че мощният буреносен вятър затруднява дребните гумени лодки.

Поривите напразно на моменти доближават до 70 км/час и има мощно неспокойствие. Гръцката брегова защита поврежда моторите на лодките и резервоарите им с гориво, като по този метод не им разрешава да продължат своя път.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР